Agriplant scherpt precisie verder aan met de introductie van vijfrijige automatische plantmachine

31 augustus 2021

Nadat vorig jaar Agriplant het Agriplanter-gamma reeds uitbreidde met de 6SP-A, een volautomatische zesrijige plantmachine, introduceert het nu de 5SP-A, een vijfrijer die op 60 cm rijafstand plant. Gelijktijdig verfijnt Agriplant verder de precisie op deze beide machines.  

 

Zelfde chassis

Agriplant bouwt de 5SP-A op dezelfde modulaire wijze als zijn andere planters. Naast de robots, selecteurs en plantunits heeft de 5SP-A ook quasi hetzelfde chassis als de 6SP-A. Aan beide zijden van de planter staan 2 robots boven elkaar. Zij bedienen de 4 op één lijn staande buitenste plantelementen. De vijfde middelste robot is net als het plantelement iets meer naar achter geplaatst.

De machine heeft een eigen hydraulisch systeem dat bestaat uit een 200 liter olietank, een koeler en vier pompen. Drie ervan zijn 19cc pompen. 2 van de 3 werken onder lage druk (35 bar) en verzorgen de aandrijving van robots, de 3de werkt op hoge druk (180 bar overdruk) en drijft de alternator aan. Een vierde 25cc pomp is ook aangesloten op het hogedrukcircuit en verzorgt alle overige hydrauliek op de machine zoals de aansturing van de aandrukwielen, de hydraulische cilinders voor het heffen en zakken van het chassis en de aansturing van het rupsstel dat tot 12° kan uitsturen.

 

Flexibele plantmogelijkheden

Voor het eerst gebruikt Agriplant hydromotoren voor de aandrijving van zijn plantunits. Ook op de 6SP-A is de mechanische aandrijving nu vervangen door een hydraulische aandrijving per rij. Deze variabele motoren zijn rechtstreeks aangesloten op de tractorhydrauliek en vragen slechts een 30 liter olie per minuut.  Hun draaisnelheid is standaard gelijk tot 10% sneller dan de werkelijke rijsnelheid. Agriplant kiest bewust om de rijsnelheid te meten met behulp van een loopwiel aan de zijkant van de machine en niet via de GPS. Dit maakt de machine preciezer.
De hydraulische aandrijving geeft de machine meer plantflexibiliteit. Sectiecontrole en variabel planten behoren nu tot de mogelijkheden. De bediening gebeurt vanuit de tractorcabine via het nieuwe “Agriplanter Smart Control”  7”-touchscreen waarmee de motoren en dus de rijen afzonderlijk aan te sturen zijn. Ook kan de snelheid per rij procentueel verhoogd of verlaagd worden. Zo kan bijvoorbeeld bij het planten oogstsporen aangelegd worden door rijen af te leggen, en gelijk de plantafstand van de naastliggende rijen iets verkleind worden, dit door de draaisnelheid van die plantunits een aantal procenten te verhogen.
Het “Agriplanter smart control”  touchscreen biedt ook de mogelijkheid voor een manuele machinebediening of een bediening via de tractor-GPS.  Ook de tracks kunnen manueel of via GPS aangestuurd worden.

De mechanisch aandrijving op de 6SP-A is volledig vervangen door een hydraulische aandrijving per rij. Ook de nieuwe 5SP-A is ermee uitgerust.

De Agriplanter kan volledig via het touchscreen bediend worden. Enkel het heffen en zakken van de machine gebeurt via de twee sticks op de achterste bedieningskast. Manuele bediening van de tracks kan via de onderste stick.

Het touchscreen toont dat de bediening gebeurt via GPS. Twee rijen zijn afgesloten, de 3 naastliggende plantelementen draaien 35% sneller dan de rijsnelheid.

Gerelateerde berichten

Alle berichten
Automatisch planten met Agriplanter

Automatisch planten met Agriplanter

25 september 2020
Ook bij de plantmachines voor kluitplanten staat de ontwikkeling niet stil. Een mooi voorbeeld van zo’n ontwikkeling zijnde plantmachines van …
Telerscoöperatie Ingro start met machinepool voor leden en koopt Agriplanter aan!

Telerscoöperatie Ingro start met machinepool voor leden en koopt Agriplanter aan!

23 oktober 2020
Ingro, een coöperatie van groentetelers voor de industrie, werkt aan de uitrol van een machinepool voor zijn leden. Diverse landbouwmachines …